Prinsjes dag 2015

BY IN Nieuws On 18-09-2015

Op Prinsjesdag worden traditiegetrouw de kabinetsplannen voor het komende jaar gepresenteerd. RL Financiële Dienstverlening legt uit wat dit voor uw portemonnee betekent.

 

Inkomen

– De lasten van werkenden worden verlicht. De arbeidskorting wordt verhoogd. Werkenden hoeven minder belasting over hun loon te betalen.

– De algemene heffingskorting voor hogere inkomens wordt afgebouwd. Dit is een korting op de belasting en premies die een werknemer moet betalen.

– AOW’ers krijgen eenmalig meer ouderenkorting. Nu gelden afhankelijk van het inkomen nog kortingen van 1.042 euro en 152 euro. Daar komt ruim 140 euro bij op. Ze hoeven dus minder inkomstenbelasting te betalen.

– De tarieven in de tweede en derde belastingschijf worden met zo’n 1,85 procent verlaagd. Bovendien geldt pas bij een hoger inkomen het toptarief. Werkenden gaan vanaf een belastbaar inkomen van ruim 66.000 euro het hoogste tarief betalen.

 

Ouders

– De kinderopvangtoeslag gaat in 2016 omhoog. Daardoor hoeven werkende ouders maandelijks zo’n 5 procent minder zelf uit te geven aan de kinderopvang. Als ouders bijvoorbeeld maandelijks 500 euro aan kinderopvang nodig hebben, dan krijgen ze volgend jaar 25 euro per maand extra vergoed.

– Ouders met een laag inkomen krijgen een hoger kindgebonden budget. Voor derde en volgende kinderen gaat het budget volgend jaar omhoog. Voor een tweede kind geldt volgend jaar een eenmalige verhoging.

– Vaders mogen langer met verlof na de geboorte van hun baby. In plaats van twee dagen, krijgen ze vijf dagen vrij.

-De inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt verhoogd. Deze korting geldt voor ouders met kinderen onder de twaalf jaar.

 

Vermogen

– Consumenten met vermogen gaan in sommige gevallen minder en in andere gevallen meer belasting betalen. Nu gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement van 4 procent op een vermogen van meer dan 21.330 euro tot 100.000 euro. De fiscus rekent daar 30 procent belasting over.

Dit fictieve rendement wordt volgens de huidige inzichten verlaagd naar 2,9 procent en er wordt pas belasting geheven over vermogen boven de 25.000 euro. Voor vermogens boven de 100.000 euro geldt dan een rendement van 4,7 procent en boven 1 miljoen euro een rendement van 5,5 procent. Deze tarieven kunnen jaarlijks weer gewijzigd worden.

– Vanaf 2017 wordt de regeling voor belastingvrije schenkingen structureel uitgebreid. Vanaf dan kan iedereen een bedrag van 100.000 euro belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning. De ontvanger mag niet ouder zijn dan veertig jaar.

 

Zorg

– Het verplichte eigen risico stijgt van 375 euro naar 385 euro. Verzekerden moeten dus meer zelf betalen als zij zorg uit het basispakket nodig hebben.

– Het kabinet verwacht dat de premie voor een zorgverzekering gemiddeld met 7 euro stijgt. De zorgverzekeraars bepalen zelf hoe hard de premies daadwerkelijk stijgen.

– De maximale zorgtoeslag stijgt met 6 euro per maand.

 

Koopkracht

– Het kabinet verwacht dat 80 procent van de Nederlanders er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaat. Slechts 5 procent van de huishoudens ziet de koopkracht in 2016 met maximaal 2 procent dalen.

Gemiddeld genomen gaan mensen met een baan er 2,6 procent op vooruit. De koopkracht van alleenstaanden met een minimumloon stijgt met 5,3 procent het hardst. AOW’ers en uitkeringsgerechtigden kunnen een kleine plus en in sommige gevallen een min verwachten.


SHARE THIS ON:

7 jaar ago / No Comments

18

SEP

No

Comments

joeri

WRITE A COMMENT